top of page

Acı Biber Neden Zevk Verir - Neden Bazı Acılardan zevk alırız?

acıdan zevk almak


Yazımıza başlamadan önce Yazının Özeti:

Capsaicin causes pain and triggers the body to think it’s in danger. In response, the body releases endorphins, which are pleasure causing hormones, this is the body’s way of trying to eliminate the “threat” it feels when you eat spicy food. [1]

Özeti: Kapsaisin ağrıya neden olur ve vücudun tehlikede olduğunu düşünmesini tetikler. Buna karşılık vücut, zevke neden olan hormonlar olan endorfinleri salgılar; bu, vücudun baharatlı yiyecek yediğinizde hissettiği "tehdidi" ortadan kaldırmaya çalışmasının yoludur.


Acıyı daha karmaşık bir yapıdan çıkartıp basitleştirelim ve duygusal acıları düşünerek hissettiğimiz darbelerden bağımsız bir şekilde acıyı acı biberle ilişkilendirelim.

Acı biber yemek [Görsel 1.1], aslında acı bir durum ve can yakıcı bir durum; hem yanan ağız bölgesi hem de mide gibi bazı kısımlar etkilenir. Peki, neden bunu zevk alarak yaparız?


Acı Biber Neden Zevk Verir




Bu soruya yanıt verebilmek için acı biberin yapısına derinlemesine inmemiz ve ardından bir dizi diyarı dolaşarak insanın içsel mekanizmasına göz atmamız gerekiyor.



Perikarp [Görsel 1.2]


Perikarp meyvenin tüm duvarıdır. Meyvenin içini çevreleyen her şeyi ifade eder. Perikarp üç katmandan oluşur. Acı biberin en dıştaki parlak, mumsu tabakasına ekzokarp adı verilir. Ekzokarpın işlevi öncelikle koruyucudur. Ekzokarpın altında mezokarp adı verilen bir orta duvar vardır. Diğer meyvelerde olduğu gibi biberin mezokarpı yapısal destek sağlar ve meyvenin su içeriğinin çoğunu tutar. Perikarpın en iç kısmına endokarp denir ve plasentayı ve tohumları çevreleyen perikarpın ince, membranöz astarıdır. [2]


Bizim için daha önemli olan kısım:


Capsaicin Glands


Kapsaisin bezleri plasenta ve tohumlar arasında bulunur. Acı biberin ısısını (Acısını) azaltmak istiyorsanız çıkarmak isteyeceğiniz kısım burasıdır. Kapsaisin, biberleri acı yapan bileşiktir. Bu nedenle, dünyanın en sıcak biberlerinin çoğunda, diğer acı biberlerle karşılaştırıldığında çok daha fazla plasenta bulunur [2]



Kapsaisin, nedir ve nereden gelir?





Capsaicin (8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamide) biberlerin aktif bir bileşenidir. İnsanlar da dahil olmak üzere memeliler için kimyasal bir tahriş edicidir ve temas ettiği herhangi bir dokuda yanma hissi yaratır. Kapsaisin muhtemelen bazı memelilere ve mantarlara karşı caydırıcı olarak, biber tarafından  ikincil metabolitler olarak üretilir [3].

(Bazı bitkilerde pipekolik asit mikroorganizmalara karşı savunma bileşiği görevi görür. Sınırlı varlığı nedeniyle pipekolik asit ikincil bir metabolit olarak kabul edilir. )


Peki, bu nedenle genel olarak biz insanlarda etkisiz mi kalır caydırıcı olmak yerine? Neden zevk alırız ve daha fazlasını isteriz? Yanılan acı biberin evrimsel süreci miydi? Kısaca açıklarsam, acı biber bitkisinin evrimsel işleyişi yanılmadı; sadece bitkilerin hesaba katmadığı durum, insanlarda o ve onun gibi durumlara karşı kendini savunabilecek şekilde evrimleşti...


İnsan Yapısının Kapsaisin ile Etkileşimi


Kapsaisin alımının insanlar üzerinde zevkli ve hatta coşkulu etkiler doğurması oldukça yaygındır. "Chiliheads" olarak tanımlanan bu grup, bu etkiyi, kapsaisini topikal bir analjezik olarak etkili kılan lokal reseptör aşırı yüklenmesinden farklı bir mekanizma olan, ağrıyla uyarılan endorfin salınımına bağlar. Bu durum, kapsaisinin etkileşimiyle ortaya çıkan duygusal ve fiziksel tepkilerin, insan yapısında benzersiz ve karmaşık bir süreç olduğunu vurgular.


Endorfinin İşlevi Nedir ve Acı Biber Neden Zevk Verir?

Endorfin, ağrıyı hafifletmeye, stresi azaltmaya, mutluluk ve rahatlama hissi yaratarak genel refah duygusunu oluşturan bir hormondur. Bu hormonun temel görevi, ağrının şiddetini azaltarak kişinin kendini iyi hissetmesini sağlamak için sinirleri uyuşturmaktır. Endorfin hormonunun etkisi, morfine benzerlik gösterir ve genel olarak, stresin azalması, ağrının hafiflemesi ve ruh halinin iyileşmesine katkı sağlar [4][5][6*]. Bu açıdan bakıldığında, endorfinin vücutta bir dizi olumlu etkiye sahip olduğu görülmektedir.


Yani, aslında acı yediğimizde daha fazla zevk almanın ardında vücudumuzun bizi düşünmesi ve korumak istemesi yatar. Ancak, bu düşünceyi yanlış yorumlayarak kendimizi daha fazla acıya sürükleyebiliriz. Daha fazla acı çekmeden önce dur demeyi bilmeliyiz, çünkü bazen olaylar, bizim yorumlarımızın dışında gelişir ve biz, kendi zevklerimiz doğrultusunda sadece algılayabildiğimiz kadar hareket ederiz.




Bu alt kısım daha sayısal veri isteyenler içindir ve örnek olması adına alıntıdır. Acı biber neden zevk verir.


2 . Baharatlı Yiyeceklerde Kapsaisinin Rolü



Volume 66, March 2021, Pages 211-220]


Baharatlı yemekler, dünyadaki hemen hemen her mutfakta mevcuttur; müstehcenlik, biraz baharatlıdan ağızda ateş yakılmasına kadar değişir. Örnekler arasında Hint sıcak körileri, Tayland çorbası veya Çin güveci sayılabilir. Baharatlılık genellikle kırmızı biberlerin veya bu biberlerin ekstraktının eklenmesinden kaynaklanır ve baharatlılık Scoville Ölçeği ile ifade edilebilir. Biber tüketimi, vitaminler ve antioksidanlarla dolu olduğundan olumlu sağlık sonuçlarıyla ilişkilidir ( Lee ve diğerleri, 1995 , Sun ve diğerleri, 2007 ). Çalışma ( Lv ve diğerleri, 2015 ), taze biber tüketiminin ölüm oranlarının azalmasıyla ve kanser ve diyabete yakalanma riskinin azalmasıyla ilişkili olduğuna dair bazı kanıtlar buldu ( Clark ve Lee, 2016 , Lee ve diğerleri, 2012 , Zhang ve diğerleri. , 2017 ). Ayrıca acı biber, osteoartrit ağrısı, migren ve periferik nöropatik ağrının tedavisinde olmak üzere terapötik amaçlar için çok çeşitli şekillerde kullanılmaktadır ( Buntinx ve diğerleri, 2015 , Giménez-Milà ve diğerleri, 2014 , Laslett ve Jones, 2014 ). .

Acı biberlerde onlara eşsiz baharatlı tadı veren ana aktif bileşiğe kapsaisin denir ( Fattori ve diğerleri, 2016 , O'Neill ve diğerleri, 2012 ) ve bu , geçici reseptör potansiyeli katyon kanalına bağlanma yeteneğiyle bilinir. vanilloid alt ailesi V üyesi 1 (TRPV1; Frias ve Merighi, 2016 ). Bu özel TRPV1 reseptörü, ısıyı algılayan birincil nosiseptif nöronların terminal uçlarında bulunan iyon kanalları olarak etiketlenebilir ( Smutzer & Devassy, ​​2016 ). Dikkate değer olan bu durum, kapsaisin tüketen bireylerin aslında baharatlı tadı tatmadıklarını, bunun yerine hissettiklerini gösteriyor. Kapsaisin tüketimi göz önüne alındığında burun ve ağız boşluklarındaki nöronlarda önemli miktarda TRPV1 reseptörü bulunabilir. Bu reseptörlerin aktivasyonu, kalsiyum (Ca2 + ) akışına yol açar ve bu da duyu nöronunun terminalinde hücre içi Ca2 + seviyelerinin artmasına neden olur ( Smutzer & Devassy, ​​2016 ).

Ca2 + akışı, ağrı sinyali iletiminde rol oynayan nörotransmitter olarak görev yapan bir nöropeptid olan sinaptik öncesi madde P salınımına yol açar ( Smutzer & Devassy, ​​2016 ). Serbest bırakıldıktan sonra P maddesi ikincil nosiseptif nöronlara bağlanır . Daha sonra bu nosiseptif nöronlar, nosiseptif sinyaller alınırken aktif olan çeşitli dağıtılmış beyin bölgelerine sinyal gönderir ve bu da daha sonra ağrı algısına yol açar ( Brooks & Tracey, 2005 ).

Doğal olarak insan vücudu bu sinyale karşı koymaya çalışır. Nosiseptif nöronların aktivasyonu bu nedenle hipofiz bezi tarafından endorfin salgılanmasına yol açar ( Sprouse-Blum, Smith, Sugai ve Parsa, 2010 ). Bu endorfinlerin salgılanmasının nedeni, ağrı sinyallerini azaltma veya ortadan kaldırma yetenekleridir. Bu etki, nosiseptif nöronların eksenel terminalindeki mü reseptörlerinin bloke edilmesiyle oluşturulur ; bu, P maddesi salınımının inhibisyonu ile sonuçlanır ve dolayısıyla ağrı sinyalini azaltır veya ortadan kaldırır ( Dishman & O'Connor, 2009 ). Ayrıca endorfinler, dopamin seviyesinin arttırılmasında da rol oynayan opioid nöropeptitlerdir ve bu da daha yüksek hoş veya coşkulu bir duyguya yol açar ( Sprouse-Blum ve diğerleri, 2010 ). Bu, önemli sayıda bireyin baharatlı yiyecek tüketiminden hoşlanmasının nedenini gösterebilir.


Referans kaynak:





Görseller:





bottom of page