top of page
Yazarın fotoğrafıBenbesat- ••

Ergenlikte neden sivilce çıkar, neyin nesidir bu sivilce?



Yüzü veya her hangi bölgesinde sivilcesi oluşmayan var mı?

Sanırım bir kaç kişi: "HEY HEY Bende yok!" diyor. Fakat var diyenlerin sayısının çokluğunu duyuyor gibiyim ne dersiniz?

Benim merak ettiğim neden genel olarak sivilce ergenlik döneminde oluşur ve neden sivilce diye bir şey var?


Konuyu 6 adımda toparlayıp sonda da genel tabloyu verip özet şeklinde bitirmek istiyorum.

1) Kıl veya saç teli dediğimiz bu



2)Daha da yaklaştıralım mı? (mesela 1000x)





Akne nedir, neden olur?


3) Yağ bezleri, cildinizin yüzeyine yakın bulunan küçük bezlerdir. Bezler, cildinizde tek bir saçın büyüdüğü küçük delikler olan saç köklerine bağlıdır.


4)Yağ bezleri, kurumasını durdurmak için saçı ve cildi yağlar. Bunu sebum adı verilen yağlı bir madde üreterek yaparlar. Aknede bezler çok fazla sebum üretmeye başlar. Fazla sebum ölü deri hücreleriyle karışır ve her iki madde de kıl köklerinde bir tıkaç oluşturur.


(Sebum, bu salgı bildiğimiz yağ özelliklerini taşır ve amacı cildi korumaktır. Yağ bezlerinin önemli kısmı vücutta kıl köklerinin içinde yer alırlar ve salgı bu kıl kökünün yüzeyine olur. Herhangi bir nedenle sebum ("yağ"), bu kıl kökünün bulunduğu bölgeden dışarı açılamadığında bu bölgede birikir ve sivilce ortaya çıkar. Sebum içeriği birtakım yağ asitlerinden oluşur ve cilt pH'sı bu sayede 5.5 seviyesinde tutulur. Bu asidik özelliğe cildin doğal asit mantosu denilir. Sebum kalitesi ve miktarı yaş ilerledikçe azalır. Bu nedenle yaşlandıkça cilt kuruluğu artar.)

5)Tıkalı kıl kökü cildin yüzeyine yakınsa, dışarı doğru şişerek beyaz bir nokta oluşturur. Alternatif olarak, tıkanmış kıl kökü cilde açık olabilir ve siyah nokta oluşturabilir.Normalde ciltte yaşayan zararsız bakteriler daha sonra tıkanmış kıl kökleri bulaşma edebilir ve enfekte ederek papüllere, püstüllere, nodüllere veya kistlere neden olabilir.



6)HORMONSAL Etki var mı varsa ne? Ergenlik döneminde hormonlar aktif hale geldiğinde yağ bezleri uyarılır. Bu nedenle, insanların ergenliklerinde akne almaları muhtemeldir. Akne geliştirme eğilimi kısmen genetik olduğundan, ailenizdeki diğer kişilerde sivilce varsa (veya varsa), sizde de olma olasılığı daha yüksek olabilir. Testosteron (hormon): Ergenlik döneminde ortaya çıkan, testosteron adı verilen bir hormonun artan seviyelerinin ergenlik sivilcelerini tetiklediği düşünülmektedir. Hormon, erkeklerde penis ve testislerin büyümesini ve gelişmesini uyarmada ve kızlarda kas ve kemik gücünü korumada önemli bir rol oynar. Yağ bezleri özellikle hormonlara duyarlıdır. Artan testosteron seviyelerinin bezlerin cildin ihtiyaç duyduğundan çok daha fazla sebum üretmesine neden olduğu düşünülmektedir. Akneye dönecek olursam ergenlik dönemi ile ayrılmaz bir ikili gibi düşünülse de sivilce aslında her yaşta karşılaşılabilecek bir durumdur. Bebeklik dönemine mahsus iyi huylu akne tipi de vardır. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazladır. En sık; yüz, sırt, kol ve göğüs bölgelerinde görülür. (ÖZET: Akne, ciltte kıl kökleri olarak bilinen küçük deliklerin tıkanmasıyla oluşur. )

Kaynak:

1)Besat Arif Çıngar

2)https://www.medicalpark.com.tr/sivilce-nasil-gecer/hg-1729#:~:text=Akne%2C%20cildin%20orta%20tabakas%C4%B1nda%20bulunan,siyah%20nokta%20(komedon)%20olu%C5%9Fur.

3)https://www.nhs.uk/conditions/acne/causes/#:~:text=Acne%20is%20caused%20when%20tiny,individual%20hair%20grows%20out%20of.

4)https://kidshealth.org/en/teens/prevent-acne.html#:~:text=Oil%20glands%20get%20stimulated%20when,likely%20to%20have%20it%20too.

5)https://www.propia.com/ergenlik-sivilcesi-neden-cikar

6)https://tr.wikipedia.org/wiki/Sebum

7)https://en.wikipedia.org/wiki/Arrector_pili_muscle#:~:text=The%20arrector%20pili%20muscles%2C%20also,as%20goose%20bumps%20(piloerection).

8)https://www.florence.com.tr/kil-koku-iltihabi-folikulit#:~:text=K%C4%B1l%20k%C3%B6k%C3%BC%20iltihab%C4%B1%20(Folik%C3%BClit)%2C%20k%C4%B1l%20k%C3%B6k%C3%BC%20iltihaplanmas%C4%B1%20ile%20ortaya,Yo%C4%9Fun%20olarak%20kafa%20derisinde%20g%C3%B6r%C3%BCl%C3%BCr.


** Belki işinize yarar: https://academic.oup.com/emph/article/2016/1/325/2802837

137 görüntüleme0 yorum

Kommentare


bottom of page