top of page
Yazarın fotoğrafıBenbesat- ••

Geleceğe Dokunmak!



Fotoğraf makinelerin işlevinden bahsetmek isterim geleceğe dokunmadan önce. Fotoğraf makineleri o an var olan durumu durdurur, kâğıt veya her hangi bir yere kaydeder. Zaman durmayıp aksa da geçmişe dönüp baktığımızda geçmişte var olan herhangi bir şeyi geleceğe taşımış oluruz.

Ben Besat, belki 100 yıl veya 300 yıl sonra bedenim toprağa karışmış, düşüncelerim zihinlerden silinmiş, bastığım yerler yeşeren çimenler ile kaybolmuş olacak. Peki, kendimi geleceğe götürebilir miyim?

Tabi bunun ile ilgili çok çalışma yapılmış. Hastalığa sahip olan bazı insanlar gelecekte hastalığın tedavisi bulunması ümidiyle kendilerini dondurmuş eğer tedavisi bulunursa kendilerini tekrar uyandırabilmek için. Fakat şunu söylemem gerek, dondurulan bir canlıyı belirli süre sonra uyandırırsan yaşayabilir mi sorusunun cevabı; bilinmiyor, onlarda cevabını bilmeyerek kendilerini dondurdular. Neden donduruldu derseniz ise, uyandırma vakti geldiğinde onunda çözüm yolu bulunur düşüncesiyle.

Kendimizi geleceğe ışınlamanın yolu olur mu sorusuna kişisel cevabım, insan vücudunun işleyişine ters bir durum. En fazla yapılabilecek durum ömrümüzü uzatmak olur; bu durumda bedenimiz bunu ne kadar kaldırabilir, araştırma konusu. Şuan ki bilime göre daha gerçekçi cevap vermek gerekirse, geleceğe dokunmak için düşünceler veya çevre kullanılabilir. Taş üzerine bıraktığımız el izimiz, keşiflerimiz(Yerçekimi, E=MC’2), sözlerimiz(Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir. -Atatürk), eserlerimiz(Heykel, Mona Lisa Tablosu) ben buradayım ve bu dünyada yaşadım diyerek geleceğe mesaj bırakır; senin, benim, bizlerin varlığına dair.


Örnek:




Cueva de las Manos (Eller Mağarası), Arjantin'in güneyinde bulunan Santa Cruz eyaletinde yer alan bir mağaradır. Mağarada insanlık tarihine ışık tutan bir takım resimler ve el izleri bulunmaktadır. Bu kalıntılar içinde, M.Ö. 11.000 ile M.Ö. 7.000 yılları arasında yapılmış birçok eser bulunmaktadır. Yapılan karbon testlerine göre el izlerinin tarihi yaklaşık olarak M.Ö. 7300'lere dayanır. Bu tarihte insanlar yaptıkları boyalar sayesinde el izlerini mağara duvarlarına bırakmıştır Mağarada el izlerinden farklı olarak hayvan figürleri ve avlanmayla ilgili resimler de bulunmaktadır. Mağara, 1999 yılında UNESCO tarafında Dünya Mirasları listesine alınmıştır.

Ve daha fazlası:



Altamira Mağarası (İspanya)



Magura Mağarası (Bulgaristan)



La Gioconda (Mona Lisa) – 1506



Nemrut Dağı, Adıyaman



Galata Kulesi, İstanbul



Newton, Elma yerçekimi


Düşünceler ve yaptıklarımız, çekilmiş yay gibi hareket eder. Peki, senin yayın ne kadar gergin; ne kadar uzağa gidebilir?


Referans,

Besat Çıngar






Görsel:



Comments


bottom of page