top of page

Hanedanın Tedbirli Padişahı 2. Selim



Hepimizin belli başlı dizilerden ve abisi Şehzade Mustafa yanlısı kişilerden dinlediğimiz kadarıyla, rahat ve keyfine düşkün olarak bildiğimiz “Sultan 2.Selim” devrini bu yazımızda, biraz daha detaylı bir şekilde inceleme fırsatını bulacağız.

Belki de babasının(Sultan Süleyman)aşırı başarılarından sonra yerine gelmiş bir padişah olarak pasif gözüken bir profil olmasının yanında,

"Sefere çıkmayan ilk padişah" olduğu, tarih literatüründende de artık tamamen kabul edildiği için bu durum aşikardır ama 2.Selim’in hiç savaş kazanmadığı iddaları doğru değildir.

Ordunun başında bizzat savaşa katılmamış olsa da fetih planlarında bizzat bulunduğu ”Kıbrıs”, Osmanlı Devleti’nin denizlerde ki güvenliği açısından çok stratejik bir önem taşıyordu.

Her ne kadar kendisi savaşı yönetmiyor olsa da devletin başında Sultan vasfıyla bulunduğu için bu fethi, Sultan Selim'le anmaktan daha doğal bir olay yoktur.

İstanbul’dan dışarıya çıkmamasının nedeni, araştırmalarıma göre; merkeziyetçiliği sayesinde kazandığı padişahlığını riske atmamak içindir.

Kardeşi Şehzade Bayezid’le yaptığı savaşlar ve taht kavgaları kendisini kaygılı ve paranoya bir psikolojiye sürüklemiştir.

Bu yüzden merkezde olmanın kendisine hep fayda gösterdiğini düşünmüş ve İstanbul’dan ayrılmamayı tercih etmiştir.

İçki içtiğiyle alakalı söylentilerin katiyen delili olmamakla birlikte bazı kaynaklarda padişah olduktan sonra bıraktığı, bazılarında devam ettiği, bazı kaynaklarda ise hiç içki içmediği hakkında bilgiler vardır.

Osmanlı hanedanındaki bütün adı “Selim” olan padişahlar gibi oda 8 sene hüküm sürmüştür. Bu bir denk gelme midir, yoksa takdir-i ilahi mi!*

(Tabii istisnalar vardır III. Selim Bestekâr, Nizâmî, Şehit 18 yıl saltanatta kalmıştır. Padişahların ne kadar süre hüküm sürdüğünü görmek için aşağıdan ulaşabilirsiniz

Sultan 2. Selim’in musikiden ve sanattan hoşlandığını hemen hemen bütün kaynaklar söyler, eşi Nurbanu Sultan’a yazdığı beyitler günümüzde hala okunmaktadır. Şayet babası Sultan Süleyman’ın da sanattan çok hoşlandığı bilinir.

Eşi Nurbanu Sultan ile nikahlı evli olan

2. Selim’in tek oğlu olduğu yani Sultan 3.Murad’tan başka oğlu olmadığı iddaları asılsızdır.

Şehzade Abdullah, Osman, Mustafa, Süleyman,

Mehmed, Cihangir, Mahmud ve 3. Murad ile birlikte 8 tane şehzadesi olmuştur. Sultan 3.Murad’ın tahta çıkış serüvenini ayrıca bir yazımda yayımlayacağım.

Sultan 2.Selim döneminde hazinede çok fazla cari açık bulunmamaktadır bunun sebebini az yapılan seferler ve seferlerin kazanılması olarak söyleyebiliriz.

Ancak yeniçeri sisteminin bozulması bu dönemde başlamıştır. Şayet bazı kaynaklar kardeşi Şehzade Bayezid ile savaşında çift bozup yevmiyeli savaşa gelenleri bile yeniçeri ocağına aldırdığını söylerler. Bu olaylar düzenli birlikleri rahatsız etmiş iç karışıklığa sebep olmuştur.

Edirnede ki ünlü Selimiye camiini** de Sultan 2. Selim Mimar Sinan’a yaptırtmıştır.

1574’de Topkapı Sarayının hamamında düşüp kaburgalarında oluşan iç kanama sonucu 50 yaşında hayatını kaybetmiştir.


*kişisel görüş ve sorgulatma amacı içerir. Yazar sizden bu konuyu sorgulamanızı ve araştırmanızı istemektedir. Araştırmalarınızı yorum olarak yazabilirsiniz.

**Düşünürler dergisi yazarımız Selimiye Camii'nden 360 derece fotoğraf çekmiştir bakmak isteyen için:

Önünden görünüm

Bahçesinden görünüm





Yazı iletişim:

Semih Ceylan


Kaynakça

Halil İnalcık-Klasik Çağ

TDV-İslam Ansiklopedisi

Atatürk Ansiklopedisi


Görsel:


bottom of page