Açıkçası yazıma başlamadan teknik terimler kullanıp kullanmama konusunda kararsızdım. Ama bir süre düşündükten sonra dergimin amacının ne olduğunu, öğrenmek isteyenlere gereksiz olduğunu düşündüğüm kelime ve cümleleri vermeyip açık ve kısa şekilde anlatmak istediğimi hatırladım (kafa karışıklığı ile yarım ve parçalı öğrenip sadece görmek için görmek isteyenlerden olmamak). Zaten kuruluş amacımda buydu.
Hayal kurmanızı istiyorum. Şuan olmak istediğiniz yerde olduğunuzu, sevdiğiniz şeylerin de yanınızda olduğunu; yanan bir ateş, ondan çıkan sesler ve birazda yağmurun size eşlik ettiğini düşünelim. Sevdiğiniz bir kişinin anne, baba, dost veya sevdiğiniz kız-erkek yanınıza yavaşça gelip saçınızı okşayıp rüzgardan savrulan saçlarınızı izlerken sarılması sonra hafif bir tebessüm ile yanınıza oturup elinizi tuttuğunu, o anda da yağan yağmur sonrası havanın açıldığını, toprak ve çevreden güzel ve nahoş bir kokunun yükseldiğini, karşı (kumsalda) deniz dalgalarının kıyıya vurmasını ve ortaya güzel bir ses çıktığını hayal edelim. Burada diğer çevresel olgularında bizlerin psikolojimizde-beyinsel aktivitelerimizde etkili olduğu kaçınılmaz gerçektir. Ama ben bir kaç tanesinden bahsetmek istiyorum. Zaten hepsinin çalışma prensibi aynı...
Yukarıdaki örnekten devam edersem; sevdiğimiz kişi saçımızı okşayıp biraz gülümseyip, sarıldığında vücudumuzda Oksitosin Hormonu salgılanır. İçimizde sıcaklık(güven-nahoş bir an-huzur vb.) hissi oluşur. bu kime sarıldığına göre değişir ama sevdiğimiz kişiye göre yorumda bulunmam gerekirse, huzur ve güven duygusu başlangıçta %10 ise sonradan %40 veya %99,999'lara, mantığımız ise kendini geri plana atıp kontrolü ağırlıklı olarak duygulara bırakabilir.
Peki neyin nesidir bu Oksitosin?
DAHA DOĞRUSU NEYİN NESİ BU "MUTLULUK HORMONLARI"?
Hormonlar, vücut tarafından salgılanan ve farklı görevleri bulunan kimyasallardır. Ayrıca, ruh halinizi ve duygularınızı büyük ölçüde etkileyen hormonlara ise mutluluk hormonu adı verilir. Mutluluk hormonu tek bir hormon gibi bilinse de aslında mutluluğunuzu etkileyen 4 farklı hormon vardır. Bu hormonları basitçe aşağıdaki gibi açıklayabiliriz:
1. Endorfin
Mutluluk hormonu endorfin beyninizin ödüllendirme mekanizması ile doğrudan ilgilidir. Endorfin hormonu genel olarak yeme-içme veya egzersiz yapma gibi ödüllendirici faaliyetlerden sonra kanda salgılanır. Vücudun doğal ağrı kesicisi kabul edilen bu hormon, herhangi bir ağrı veya rahatsızlık sonrasında açığa çıkar.
2. Serotonin
Mutluluk hormonu olarak bilinen hormon aslında endorfinle sık sık karıştırılır. Çünkü her ikisi de enerji ve mutluluk seviyeniz üzerinde doğrudan etkilidir. Serotonin sadece ruh halinizi düzenlemeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda rahat uyumanıza, yiyecekleri kolay sindirmenize, yeni bir şeyler öğrenmenize ve iştahı seviyenizi korumamıza yardımcı olur.
3. Dopamin
Dopamin size zevk veren duygularınız, hafızanız, öğrenme seviyeniz ve vücudunuzdaki diğer motor sistemlerle ilgili hormondur. "İyi hissetme" hormonu olarak da bilinen dopamin hormonu, ruh halinizi anında yükselterek hızlı bir şekilde mutlu hissetmenize yardımcı olur.
4. Oksitosin
Oksitosin hormonunun diğer adı "aşk hormonu"dur. Bu hormon, doğumdan itibaren ebeveyn-çocuk arasında güçlü bir bağ oluşturmada rol oynar. Oksitosin hormonu, aynı zamanda sarılma veya öpüşme esnasında da salgılanarak bir ilişkide güven ve sevginin artmasını teşvik eder.
ÜSTÜ AÇIK ŞEKİLDE İŞLEYİŞİ:
Eliniz;
ve basit BİÇİMDE tasarlanmış hiç yapısı:
Vücudumuzda reseptörler bulunur. O reseptörler ellerimizde de vardır (örnek: sıcaklıktan sorumlu reseptör, termoreseptörler)
Bir dokunuş halinde bu klavyede, telefonda olur. O ilgili reseptörler bunu alır ilgili kısma iletilir. ilgili kısmımda bu duruma karşı tepki verir. Sıcak bir tencereye dokunduğumuzda işte termoreseptörler alır ve ilgili kısma iletir ve bu duruma karşı tepki verdirir, elini çekersin.
Konumuza devam edecek olursam örnekteki el sevdiği kişinin elini tutarsa eğer,
reseptörler alır ve onu ilgili kısımlara iletir ve vücut tepki verir bunlardan biri de hormondur ve vücut oksitosin hormonunu salgılar ve vücut en başta yazıma girerken verdiğim örnekteki durumu yaşar.
ha ha! bu sadece el ele tutmakla değil bir kaç daha örnek vermek gerekirse;
sarılmak,
sevdiğin yemeği yemek (dilde de tat reseptörleri vardır),
güzel bir manzara izlemek vb.
Hislerimizi kontrol edebilir miyiz deyip bu haftaki yazımı bitireyim.
Lisa Barrett'e göre:"Beynimiz, duygu gibi kavramlar aracılığıyla deneyimlerimize/duyumlarımıza anlam verir." Deneyimlerimizi doğru şekilde günlük hayata aktarırsak bunun sonucunda duygularımızı da istemsiz kontrol etmiş oluruz. sevgiler ile, Kaynak: 1)Besat Arif Çıngar 2)Lisa Feldman Barrett 3)https://www.healthline.com/health/the-healing-power-of-hugging-and-touch#The-power-of-hugs 4)https://www.doktorsaliheken.com/oksitosin-hormonu 5)https://www.noldus.com/blog/how-emotions-are-made#:~:text=Different%20networks%20in%20the%20brain,%2C%20surprise%2C%20sadness%20and%20anger. 6)https://www.dove.com/tr/dove-ozguven-projesi/kendini-sev/mutluluk-hormonu-nedir-nasil-artirilir.html 7)https://tr.wikipedia.org/wiki/Resept%C3%B6r_(biyoloji)
Comments