top of page

Pixar’da Neler Oluyor?

Güncelleme tarihi: 20 Eyl 2023


Pixar
Pixar

Pixar, yaptığı animasyon filmleriyle sadece çocukları değil aynı zamanda yetişkinleri de etkilemektedir. Aktarmak istedikleri mesajları, etkileyici hikaye anlatımları ve kompozisyonları ile birlikte büyülü bir şekilde izleyiciye sunmaktadır. 2006’da Walt Disney Company’nin bir parçası olmadan önce 1979’da Lucasfilm bilgisayar bölümünün bir parçası olarak başladı. Daha sonra Apple’ın kurucu ortağı Steve Jobs tarafından 1986’da hisselerinin büyük çoğunluğu alındı. 20 yıl sonra ise Disney’in bünyesine katıldı. Stüdyonun maskotu, stüdyonun 1986 yapımı 2 dakikalık kısa bir filmi, masa lambası Luxo Jr den gelir. (Üstte ki görselde gördüğünüz üzere)

Luxo Jr, 2 dakika


Ayrıca Pixar’ın geliştirdiği RenderMan adlı “fotogerçekçi 3D oluşturma” yazılımı mevcuttur. Pixar, ilk tamamen bilgisayar destekli uzun metrajlı animasyonunu 1995’de “Oyuncak hikayesi - Toy Story” ‘i yayınlamıştır.


Oyuncak Hikayesi
Toy Story

Oyuncak hikayesi afişi


Temmuz 2019 itibari ile uzun metrajlı filmleri gişede yaklaşık 14 milyar dolar kazandı. Ayrıca Pixar, 23 akademi ödülü, 10 Altın küre, 11 Grammy ödülünün yanı sıra çok sayıda ödül ve takdir kazanmıştır.


Pixar
Pixar

Popüler Pixar filmleri


Animasyon geliştirme işiyle daha kapsamlı uğraşanlar veya merak edenler için dünyaca ünlü ücretsiz eğitim programı “Khan Academy” sayesinde Pixar’ın ekibinin kendi anlatımlarıyla, hikaye oluşturma, set, sanal kameralar, efektler ve daha fazlasını kısa video serileriyle öğrenebilirsiniz. Khan Academy çok geniş, kaliteli ve ücretsiz bir eğitim platformudur. Aynı zamanda Türkçe dilinde bir sürü dersleri ve konuları mevcuttur. Pixar’da Neler Oluyor? Programı da Türkçe diline çevrilmiştir. Pixar ekibinin üyelerinden ve yönetmenlerinden animasyon geliştirme tekniklerini öğrenme fırsatını bu program sayesinde yakalayabilirsiniz. Genel olarak 14 ünite vardır. Her ünitede belirli sayıda kısa videolar ve alıştırmalar mevcuttur.


Üniteler

  1. Giriş(Tanışma)

  2. Hikaye anlatma sanatı

  3. Simülasyon

  4. Renk bilimi

  5. Sanal kameralar

  6. Efektler

  7. Örüntüler

  8. Model üretimi

  9. Animasyon

  10. Çevre modelleme

  11. Karakter modelleme

  12. Kalabalık sahne

  13. Set ve sahne

  14. Rendering (Görselleştirme)


Örnek bir ders, Kamera ile hikaye anlatımı, 3 dakika



Referanslar




bottom of page