top of page
Yazarın fotoğrafıAnıl Cür

Silivri- Slymbria

Güncelleme tarihi: 5 Oca 2023





Silivri adı ile ilgili antik ve güncel kaynaklarda birçok bilgi vardır. Şehrin adı antik kaynaklar ve yazıtlarda İyon lehçesiyle “Selübria, Selübrie” olarak geçmektedir. Güncel kaynaklarda daha çok Slymbria şeklinde rastlanmaktadır. Bu ad Strabonun şehrin mitolojik kurucusunun adı “Silüs” ve Trak dilinde şehir anlamına gelen “Bria” sözcüğünün birleşiminden gelmektedir. M.Ö 7yy’da Yunanlı komutan Sir tarafından “Silivria” adı kullanıldığı İdda edilir.

Bizans imparatoru Arkadius (377-408) Evdoxia ile evlenmesinden sonra eşini onurlandırmak için Silivri Kalesini yaptırmıştır. Sonra kentin ismini Evdoxiapolis yapmış halk bu ismi sevmemiş ölünce de bu isim unutulup gitmiştir.


3000 yılında Troia ile akraba bir kültüre sahip olduğu ortaya çıkmaktadır. M.Ö Trakların bu bölgeye yerleştiği görülür.

Şu durum unutulmamalıdır ki kuruluş dönemi padişahlarından olan ve devletin ikinci padişahı Orhan Gazi ile Bizans imparatoru Kantakuzen’in kızı Theodore’nın düğünleri burada meydana gelmiştir. (Feridun Emecen -1344)

1402 yılında yapılan Ankara Savaşının mağlubiyeti ile Timur’un Anadolu’yu istila etmesi sonucu birçok halk buraya göçmüştür.

Silivri 1867’de Kaza oldu. Lakin 1876’da Çatalca sancak olunca, Silivri Çatalca’nın ilçesi oldu. 1926 yılında ise Silivri İstanbul’a bağlandı. 1912 Balkan Harbi sırasında dokuz ay boyunca Temmuz 1913’e kadar Bulgarlar Silivri’yi işgal ettiler. II. Balkan Harbiyle hakimiyle Osmanlı’ya geçti. Daha sonra İstiklal Harbi sırasında Silivri Yunanlılar tarafından işgal edildi. İşgal 2 yıl üç ay sürdü. 22 ekim 1922 Yunanlar geri çekildi. İtalyanlar ise 1 Kasım 1922’de Silivri’yi terk ettiler.



(Piri Mehmet Paşa camii)


Silivri’nin tarihi kültürel dokusuna bakacak olursak 1. Selim ve 1.Süleyman(Kanuni) saltanatının ilk yıllarında sadrazamlık yapmış devlet adamı olan Piri Mehmed Paşanın türbesi(külliyesi burada yer alır. (25 Ocak 1918- 27 Haziran 1923) Piri Mehmet Paşa camii 8 Haziran 1521 tarihinde yaptırılmıştır.





(Germiyan Kilisesi)



Germiyan kilisesi, I. Abdülhamid’in para yardımıyla 1836’da Rum köylüler için yaptırılan kilise 1913 yılında Rumlar’ın Yunanistan’a göç etmesiyle boş kaldı.




(Ortaköy Tarihi Camii)


Ortaköy Tarihi Camii Silivri’nin tarihinde yer almaktadır. 1796-1831 yılları aralığında yaşayan Rumlar tarafından Aziz Dimitrios kilisesi olarak inşa edilmiş, Türklerin Ortaköy’e göçmesiyle duyulan cami ihtiyacı için camiye çevrilmiştir.





(1924- Silivri Ortaköy) Silivri adeta Helenistik dönemden başlayıp günümüze kadar izlerini ve gizini dokuyan bir tarihi liman şehridir. İstanbul’un en batısıdır. 1 Kasım tarihi Silivri’nin kurtuluşu olarak her yıl kutlanır.






Görsel referans:



Comments


bottom of page